Monday, November 6, 2017

အစာအိမ္ေရာင္ေရာဂါ(gastritis)

Posted by AST on 9:40 PM with No comments

အစာအိမ္ေရာင္ေရာဂါ(gastritis)
...............................................
အျဖစ္မ်ားေသာ ေရာဂါတစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါသည္။
@ေရာဂါ လကၡဏာမ်ား
၁)အစာအိမ္ေရာင္
၂)အူသိမ္ဦးပိုင္းေရာင္
၃)အစာေရၿမိဳႁပြန္ေရာင္ဟူ၍ သံုးမ်ိဳးခြဲျခားတင္ျပပါမည္။
ေရာဂါလကၡဏာမ်ား မရွင္းျပမီ အစာေရၿမိဳႁပြန္၊အစာအိမ္ႏွင့္ အူသိမ္ဦးပိုင္းတို႔၏ ဇီဝကမၼျဖစ္စဥ္အား ဦးစြာရွင္းျပပါမည္။
အစာလမ္းေၾကာင္း တည္ေဆာက္ပံုသည္ လြန္စြာထူးျခားပါသည္။သြားႏွင့္ခံတြင္း ထိုမွ အစာေရၿမိဳႁပြန္ ထိုမွ အစာအိမ္ ထိုမွ အူသိမ္ဦးပိုင္း ထိုမွ အူသိမ္ ထိုမွ အူမႀကီး ထိုမွ အစာေဟာင္းအိမ္ ထိုမွ မစင္ထြက္ရာဖင္ေပါက္ဟူ၍ တဆက္စပ္တည္း ရွိၾကပါသည္။လုပ္ငန္းေဆာင္ရြက္ပံုျခင္းေတာ့ ကြာပါသည္။
၁)အစာအိမ္ေရာင္ျခင္း
အစာအိမ္၏ေဆာင္ရြက္ပံုအခ်ိဳ႕အား ဤအပိုင္းတြင္ ရွင္းျပပါမည္။အစာအိမ္သည္ သြားႏွင့္ခံတြင္းမွႀကိတ္ဝါးၿပီးအစာမ်ားကို ပိုမိုေၾကညက္ေစရန္ ႀကိတ္ေျခပါသည္။ထိုျဖစ္စဥ္တြင္ အစာေျခရည္ အက္စစ္မ်ားကို အစာအိမ္နံရံဆဲလ္မ်ားမွ စစ္ထုတ္ေပးကာ ကူညီၾကပါသည္။အက္စစ္ထုတ္ေသာ အစာအိမ္သည္ အက္စစ္ဒါဏ္ခံႏိုင္ေအာင္ ဖန္တီးျပဳျပင္ထားပါသည္။စစ္ထုတ္လိုက္ေသာ အက္စစ္ဓာတ္ကို အစာအိမ္နံရံမ်ားအား မစားေလာင္ေစရန္ နံရံအားအခၽြဲလႊာျဖင့္ ဖံုးအုပ္ထားပါသည္။အစာေျခရည္အက္စစ္သည္ ထိုအခၽြဲလႊာအား ေတာ္ရံုျဖင့္ မေဖာက္ႏိုင္ပါ။အကယ္၍ေဖာက္ဝင္လာပါကလည္း ထိုအက္စစ္ကို အားေဖ်ာ့ေပးရန္ အယ္ကာလီမ်ားအား ထိုအခၽြဲလႊာအတြင္း ထိန္းခ်ဳပ္ထားၾကပါသည္။
ေရွးအခါက ေဆးပညာတြင္ အစာအိမ္ေရာင္ျခင္းသည္ အစာေျခရည္ အက္စစ္ေၾကာင့္ဟုယူဆကာ #အက္စစ္မရွိလၽွင္အစာအိမ္မေရာင္ႏိုင္# ဟုေႂကြးေၾကာ္ကာ အစာအိမ္ေရာင္ကုသရာတြင္ အက္စစ္ေလ်ာ့ခ်သည့္ ကုထံုးကိုသာ အသားေပးခဲ့ၾကသည္။
အထက္တြင္ ေျပာခဲ့သည့္အတိုင္း အက္စစ္သည္ အစာအိမ္အခၽြဲလႊာအား ထိုးေဖာက္၍ အစာအိမ္ေရာင္ေရာဂါျဖစ္ေစရန္မွာ အင္မတန္ခက္ခဲပါသည္။သို႔ဆိုလၽွင္ #အက္ဆစ္မရွိလၽွင္အစာအိမ္မေရာင္ႏိုင္$ဟူသည့္အယူအဆမွာ လံုေလာက္စြာ မမွန္ကန္ေတာ့ပါ။
အဓိကအခ်က္မွာ အစာအိမ္နံရံအား အစာေျခရည္အက္စစ္မ်ား ဝင္ေရာက္ထိေတြ႕ႏိုင္ရန္ အစာအိမ္အခၽြဲလႊာအား ေဖာက္ကူေပးမည့္ အကူအညီလိုအပ္ပါသည္။ထိုအကူအညီမွာ H-pylori ဆိုသည့္ ဘက္တီးရီးယားပိုးျဖစ္ပါသည္။ထိုပိုးသည္ အခၽြဲလႊာအား ေဖာက္ေပးသည္။ထိုအေပါက္မွ အက္စစ္ဝင္ကာ အစာအိမ္ေရာင္ပါေတာ့သည္။ထိုH-pylori ပိုးသည္ စနစ္တက် မကုသပါ အစာအိမ္ေရာင္ ထိုမွ နာတာရွည္အစာအိမ္ေရာင္၊အစာအိမ္အနာ ထိုမွ အစာအိမ္ျပန္ရည္အက်ိတ္ ထိုမွ အစာအိမ္ကင္ဆာ ျဖစ္ေစ ေပလိမ့္မည္။
ထို႔အျပင္ ေဖာ္ျပပါအခၽြဲလႊာအား သန္ေကာင္မ်ားေၾကာင့္လည္းေပါက္ျပဲကာ အစာအိမ္ေရာင္ႏိုင္ပါေသးသည္။
ကြမ္းစားတတ္သူမ်ား အစာအိမ္အနာမ်ားစြာျဖစ္တတ္
၂)အူသိမ္ဦးပိုင္းေရာင္ျခင္း
အစာအိမ္ႏွင့္အူသိမ္ဦးပိုင္းသည္ တဆက္စပ္တည္းျဖစ္သည္။အစာအိမ္မွထြက္လာေသာ အစာေပ်ာ့ဖတ္မ်ား၊အစာေျခရည္အက္စစ္မ်ားႏွင့္ သရက္ရြက္ႏွင့္သည္းေျခအိတ္မွထြက္ေသာ အစာေျခရည္မ်ားသည္ အူသိမ္ဦးပိုင္းသို႔ ဝင္ေရာက္ကာ စားေလာင္ေစသည္။H-pylori သည္ ထိုအထိလိုက္လံ ေႏွာက္ယွတ္ပါေတာ့သည္။ထိုေသာအခါ ေရာင္ယမ္းအနာ ျဖစ္ပါေလေတာ့သည္။
၃)အစာေရၿမိဳႁပြန္ေရာင္ျခင္း
သြားႏွင့္ခံတြင္းၿပီးလၽွင္ အစာေရၿမိဳႁပြန္၏ အဝင္ဝသို႔ေရာက္ပါသည္။ခန္႔မွန္းေျခ ၂၅ စင္တီမီတာရွည္ကာ အထြက္တြင္ အစာအိမ္ႏွင့္ သြားဆက္ပါသည္။အစာေရၿမိဳႁပြန္၏ အဝင္ဝႏွင့္ အထြက္ဝမ်ားတြင္ ခ်ံဳ႕ခ်ဲ့ႏိုင္ေသာ ေမၽွာ့ျပားမ်ားျဖင့္ ပိတ္ထားပါသည္။ရည္ရြယ္ခ်က္မွာ ခံတြင္းမွ အစာေခ်ရည္ႏွင့္ အထူးသျဖင့္ အစာအိမ္မွအစာေခ်ရည္မ်ား မလိုအပ္ဘဲ မဝင္ေရာက္ႏိုင္ရန္ျဖစ္ပါသည္။ေမၽွာ့ျပာမ်ားေလ်ာ့နည္းသည့္အေျခအေနမ်ားတြင္ အစာအိမ္အစာေခ်ရည္မ်ားသည္ အစာေရၿမိဳအတြင္းဝင္ေရာက္ကာ အပူေလာင္ပါေတာ့သည္။
@ေရာဂါလကၡဏာမ်ား
၁)အစာအိမ္ေရာင္ျခင္း
အစာမေၾက၊ရင္ေခါင္းေအာင့္၊ဗိုက္တင္း၊ပ်ိဳ႕အန္၊အစာစားပါက ဗိုက္ပိုတင္း၊အစာစားရင္ဗိုက္တင္းေတာ့ မစားပဲေနရင္း ပိန္လာ၊ေနာက္ေက်ာေအာင့္
-အနာျဖစ္လာပါက ေသြးအန္
-အစာအိမ္ေပါက္ပါက ဝမ္းမသြား၊ေလမလည္၊ဗိုက္ေဖာင္း၊အဖ်ားတက္၊ေသြးေပါင္က်၊ဆီးနည္း
၂)အူသိမ္ဦးပိုင္းေရာင္
အထက္ပါလကၡဏာမ်ားႏွင့္ ခပ္ဆင္ဆင္
-အထက္ပါေလာက္ မအန္
-အစာစား အေအာင့္သက္သာ၍ ဝလာႏိုင္
၃)အစာေရၿမိဳႁပြန္ေရာင္
-ရင္ေခါင္းေအာင့္၊ရင္ဘတ္ေအာင့္၊ရင္ပူ၊ေမာ၊ရင္တုန္
နည္းမ်ိဳးစံုခံစားရ၍ အျခားေရာဂါမ်ားႏွင့္လြဲႏိုင္
@လူေနမႈပံုစံျဖင့္ ကာကြယ္
အစာမွန္မွန္စား
ေဆးလိပ္၊ကြမ္း၊အရက္၊ႏြာႏို႔ႏွင့္ႏို႔ထြက္ပစၥည္း၊အပူအစပ္၊လက္တည္ခ်ဥ္၊အစာမာမစားရ
(တစ္မ်ိဳးပဲေျပာဆိုရင္ ႏို႔ႏွင့္ႏို႔ထြက္ပစၥည္း မတည့္)
အစာစားၿပီး ၂ နာရီအတြင္း လွဲမအိပ္ရ၊ပက္လက္ကုလားထိုင္ျဖင့္မထိုင္ရ
@မၾကာမၾကာျပန္ျဖစ္ေနပါက ကၽြမ္းက်င္က်န္းမာေရးဝန္ထမ္းမ်ားႏွင့္ တိုင္ပင္ပါ
က်န္းမာၾကပါေစ....


Posted via Blogaway

Related Posts:

0 comments:

Post a Comment